Skraidyklių varžybų sezonas sėkmingai užbaigtas kasmetinėmis Utenos taurės varžybomis

Įspūdžiais dalinasi Saulius Guobužas

Kasmetinėse Utenos taurės varžybose įvyko keturi sėkmingi pratimai. Oro sąlygos buvo pakankamai geros. Varžėsi 6 pilotai, iš kurių vienas iš Rusijos. Nemažai pilotų kurie planavo dalyvauti, vėliau pasirinko Kobala, Slovėnijoje, dėl sąlyginai prastų orų prognozių Lietuvoje, kaip vėliau paaiškėjo – veltui 🙂

Pirmą dieną, atsižvelgiant į sudėtingas oro sąlygas buvo nustatytas trumpas 30,6 km pratimas. Ši diena pareikalavo pilotų kantrybės, kadangi žemas padas ir beveik 20km/h vėjas gerokai apsunkino priešvėjinę koją.  Pirmas šiame pratime buvo Vydas Guobužas. Graži diena, padovanojo puikių įspūdžių. 

Antrąją dieną buvome nusiteikę optimistiškiau, buvo nustatytas 53.4 km. Maršrutas buvo sudėliotas šoniniu vėju, kadangi pūtė 20 km/h vėjas ir maršruto pietinėje dalyje oro sąlygos tapo per daug sudėtingos. Pilotams pavyko nuskristi pusę maršruto – toliausiai nuskrido Evaldas Žiaunys. Įdomus dalykas tas, kad Mindaugui Morkūnui startavus pačioje starto lango pabaigoje, pavyko pasinaudoti paskutiniais termikais, pasiekti pirmą punktą virš Sudeikių ežero ir grįžti atgal. Likę dalyviai ir žiūrovai su nekantrumu stebėjo ar pavyks pilotui grįžti į aerodromą. Pavyko !

Trečioji diena pasitiko su pakankamai dideliu vėju ir dideliais gūsiais. Nusprendėme pavėlinti startus ir nesuklydome. Buvo sunki diena, su išdraskytais ir retais termikais ir su žema inversija. Visgi nepaisant oro, sąlygos leido kantriai skristi. Toliausiai nuskrido svečias iš Rusijos. Dar viena puiki diena ore 🙂 Kita diena žadėjo pačias geriausias oro sąlygas. Rezultatai buvo labai apylygiai dėl to viską turėjo nulemti ketvirtoji diena.

Ketvirtoji diena ir paskutinė varžybų diena prasidėjo nuostabia nuotaika ir optimizmu. Pratimo sudarymo komisija įvertinę oro sąlygas nusprendė pratimą ištęsti į rytus link Zarasų. Paskui paaiškėjo, kad tai buvo klaida, nes pasirinkome vienintelę teritoriją visiškai be debesų, todėl teko pasikliauti tą dieną prastesnėje oro masėje susidarančiais saulės termikais. Buvo nustatytas trikampis, pirmas punktas virš Sudeikių miestelio, antrasis virš Veiciejų ežero, viduryje didelio pelkyno. Turbūt vienas iš nuostabiausių varžybinių startų Lietuvoje. Startavome keturiese vienoje vietoje ir tame pačiame aukštyje. Už maždaug trečdalio pratimo dar buvome vienoje krūvoje. Nepavyko nei vienam išsiveržti į priekį, skridome labai greitai. Jau paėmę pirmajį punktą palikome zoną su debesimis ir prasidėjo nežinomybė. Pradėjome strigti ir vargais negalais stengėmės išsilaikyti grupėje, tačiau neturint patikimo energijos šaltinio išsisklaidėme. Pirmasis išskrido Vydas ir po valandą trūkusių pastangų judėti pirmyn – nusileido aikštelėje šalia Utena – Zarasai kelio. Antrasis išskrido Saulius Guobužas ir kuriam laikui strigo tarp Radeikių ir Daugailių miestelių. Tuomet susirinkę aukštį išskrido Mindaugas ir Evaldas Žiaunys. Ir praskrido virš Sauliaus. Mindaugas išsiveržė į priekį ir pasileido pirmyn, dėja, praskridęs apie 10 kilometrų, neradęs naujo energijos šaltinio nusileido. Vėliau Saulius pasivijo Evaldą ir jie kartu tęsė skrydį beveik iki pat pabaigos. Kartu pasiekė antrąjį punktą, ėmė skristi link Utenos aerodromo. Įveikus didžiają dalį maršruto ėmė varžytis su tos dienos terminės veiklos pabaiga. Galu gale, Sauliui pavyko nuskristi toliausiai ir nugalėti tos dienos pratimą ir laimėti Utenos taurę. 

Apibendrinant buvo nuostabios varžybos. Pilotai patyrė neišdildomų įspūdžių, kiekvienas išmoko kažko naujo. Jaučiame, kad bendras pilotų meistriškumas auga. Skrendama, net sunkiausiomis sąlygomis, paaugo vidutiniai greičiai ir daroma mažiau klaidų. Taip pat tokie nuostabūs skrydžiai priverčia atsigręžti ir naujai įvertinti mūsų turimas sąlygas. Labiausiai dėkojame komandai (organizatoriams, buksyruotojams), kurie padarė viską, kad varžybos įvyktų kaip įmanoma sklandžiau. Taip pat dėkojame pilotams ir tikimės, kad dalyvių skaičius tik didės.