Startavo Parasparnių tikslaus nusileidimo Rytų Europos taurė „Briliantinė koja“

Labai džiaugiamės naujuoju tikslaus nusileidimo čempionatu Baltijos regione „Briliantinė koja“. Pirmasis etapas 2017 m. balandžio 8-9 d. vyko Latvijoje, šalia Cesis miesto. Kelionė iš Lietuvos neprailgo, tačiau kaip ir keliaujant į Estijos čempionatą, taip ir šį kartą oras nenuteikė gerai.

Atvykome į labai gražų, didžiulį namą, kuriame buvo apsistoję visi pilotai. Nors atvažiavome pakankamai vėlai, tačiau namas šurmuliavo puikia atmosfera ir pilotų pokalbiais.

Pirmoji varžybų diena (balandžio 8 d., šeštadienis) prasidėjo nuo pusryčių, registracijos bei numerių traukimo. Šį kartą lietuvių gretos buvo kiek gausesnės: prie pagrindinio trejetuko (Jurijus Jakovlevas, Greta Boliaku, Arkadij Lobov) prisijungė dar vienas pilotas – Viačeslav Šapkin, kuris ne tik dalyvavo varžybose, bet ir stengėsi sužiūrėti, kad vykdoma gyva transliacija praeitų be jokių nesklandumų. Manau, kad ji puikiai pavyko.

Iš viso varžybose dalyvavo 38 dalyviai, iš kurių buvo 5 moterys.

Pirmosios varžybų dienos oro sąlygos leido mums įvykdyti 2 raundus, tiesa, su didelėmis pauzėmis: nors buvo saulėta ir gražu, vėjas buvo gana stiprus. Pirmas raundas praėjo beveik būnant ribiniam vėjui, tačiau sėkmingai. Į vakarą, keičiantis vėjo krypčiai, startavietė buvo perkelta į kitą vietą, ir vėjui kiek nurimus galėjome pradėti antrąjį raundą, kurį pabaigėm jau bepradedant temti.

Vėliau namuose mūsų laukė bendra vakarienė, video transliacijos peržiūra visame pilotų būryje bei naujoji tradicija, kuomet iš anksto paskirstytos šalys turi viena kitai padaryti dovaną – siurprizą. Buvo tikrai įdomu ir smagu, kadangi pilotai ne tik dainavo, bet ir vaidino bei dalinosi kulinariniais skanėstais.

Antroji varžybų diena (balandžio 9., sekmadienis) prasidėjo labai anksti, nes įsidienojus orų prognozės ir vėl nieko gero nežadėjo. Keliaujant į aerodromą net keli lietaus lašai nukrito, saulės nesimatė, buvo apsiniaukę, šalta ir vėjuota. Tačiau mes pradėjome trečiąjį raundą. Bendru pilotų susitarimu buvo pakelta vėjo stiprumo kartelė iki 8 m/s. Oro sąlygos buvo tikrai sudėtingos, vėjui pakilus ir anemometrui skleidžiant garsą padaugėjo „restartų“ (pakartotinių startų), todėl labiausiai norėjosi sėkmingai užbaigti trečiąjį raundą ir uždaryti pirmąjį šio čempionato etapą.

Viskas pavyko puikiai, iš viso varžybose įvykdėme 3 raundus. Yra kuo pasidžiaugti, kadangi į Lietuvą grįžome ne tuščiomis. Bendroje įskaitoje Jurijus Jakovlevas užėmė pirmąją vietą, aplenkęs Rusijos pilotą Konstantin Pavlushko (2 vieta) bei Estijos atstovą Sergei Usanov vyr. (3 vieta).

Moterų įskaitoje pirmą vietą užėmė Latvijos atstovė Laura Vaivode, antroji atiteko latvei Dianai Germanei, o trečios vietos medalis atvažiavo į Lietuvą – jis atiteko man, Gretai Boliaku.

Visi varžybų rezultatai

Norėčiau paminėti, kad į varžybas taip pat keliavo Juozas Kaunas, kuris padėjo koreguojant transliaciją ir suvedinėjant taškus.

Šios varžybos suteikė didelę patirtį dirbant į taikinį sudėtingomis oro sąlygomis. Taip pat tai puiki galimybė praleisti laiką puikioje atmosferoje bei bendraminčių rate.

O dabar nekantriai laukiame kelionės į Albaniją, kurioje dalyvausime dvejose varžybose: „Albanija Open“ (balandžio 27-30 d.) ir 9-tajame Pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo čempionate (gegužės 5-14 d.). Tuo varžybų maratonas nesibaigs, nes sekantis „Briliantinės kojos“ etapas vyks Kaliningrade birželio mėn.

Straipsnio autorė – Greta Boliaku