Estijos nacionalinis parasparnių tikslaus nusileidimo čempionatas (FAI 2 kat.) dalyvės akimis

Vasario 24-26 dienomis, lygiai savaitė po Trakų varžybų, aš, Greta Boliaku, ir du mano kolegos Jurijus Jakovlevas ir Arkadijus Lobov keliavome į Estiją su tikslu dalyvauti jų rengiamose taiklaus nusileidimo varžybose. Prisipažinsiu, buvome nemaloniai nustebinti, kadangi orai, kokių buvo tikėtasi ir žadėta, nepasitvirtino. Iš jau pavasariškai kvepiančios Lietuvos atkeliavome į žiemišką, pustomą Estiją.

Atvažiavome vieną dieną anksčiau tikėdamiesi pasitreniruoti, tačiau, pasikeitus oro sąlygoms, to padaryti nepavyko. Visgi nusprendėme pasukti Talino link ir surengti sau mini ekskursiją po senamiestį. Varžybų dieną atvykome į Nurmsi aerodromą. Iš viso varžybose dalyvavo 42 pilotai iš 6 užsienio šalių: Latvijos, Estijos, Lietuvos, Rusijos, Šiaurės Kipro bei JAV.

Pirmąją varžybų dieną pavyko padaryti vieną pilną roundą ir pradėti antrąjį, tačiau sustiprėjus vėjui antras roundas buvo sustabdytas ir nukeltas kitai dienai. Kadangi mes, lietuviai, turėjom kraštinius numerius (40, 41 ir 42), mūsų antras roundas prasidėjo sekančią dieną 7 val. ryto. Antrąją varžybų dieną pabaigėme antrąjį roundą, tačiau, vėjui vėl sustiprėjus, toliau varžybų tęsti negalėjome. Prasidėjo tikrasis „para-waiting‘as“. Turėjome apie 3-4 val. laisvas poilsiui, tuo metu kas miegojo, kas filmus žiūrėjo, o kas užsiėmė kiek rimtesniais dalykais: mūsų Jurijus su kitų šalių atstovais dėliojo paskutinius taškus ant „i“ dėl naujo čempionato įgyvendinimo tarp Rytų Europos šalių „Briliantinė pėda“ („Brilliant Foot“).

Pagaliau vėjui kažkiek nurimus (nors vėjo gūsiai dar karts nuo karto siekė 10-11 m/s bei snigo), toliau tęsėme varžybas ir sėkmingai įvykdėme dar 2 roundus. Bendroje įskaitoje turėjome 4 įvykdytus roundus – to pakako, kad varžybos būtų užskaitytos. Todėl šeštadienio vakaras buvo skirtas apdovanojimų ir uždarymo ceremonijai.

Tikrai turime kuo pasidžiaugti, kadangi į Lietuvą parvežėme net 5 medalius bei 2 trofėjus. Bendroje komandinėje įskaitoje užėmėme pirmąją vietą ir aplenkėme visas kitas atstovavusias šalis. Bendroje FAI įskaitoje pirmąją vietą užėmė Konstantin Pavlushko, surinkęs 16 taškų. Lietuvos atstovas Jurijus Jakovlevas užėmė antrąją vietą su tokia pačia taškų suma – 16. Pagal taisykles Konstantinas užėmė pirmąją vietą, kadangi, peržiūrėjus abiejų pilotų visų roundų taškus, tas pilotas, kuris surinko mažiausiai baudos taškų kažkuriame raunde, užima pirmą vietą. Šiuo atveju, Konstantino mažiausias surinktas taškas buvo 1, o Jurijaus – 2. Trečią vietą bendroje FAI įskaitoje užėmė Estijos atstovas Sergei Usanov vyresnysis, surinkęs 27 taškus.

Moterų įskaitoje iš viso dalyvavo 5 moterys – iš Lietuvos, Rusijos bei Latvijos. Pirmoji vieta atiteko Gretai Boliaku – medalis Lietuvai. Antrąją vietą užėmė Rusijos atstovė Natalija Chernikova, trečiąją – Diana Germane iš Latvijos.

Taip pat džiaugiamės, kad iš visų dalyvavusių 42 pilotų Arkadijus pateko į pirmąjį dešimtuką.

Visi varžybų rezultatai

Rytų Europos šalių čempionatas „Briliantinė pėda“ vyks visai ne už kalnų, balandžio 8-9 dienomis Latvijoje, kuriame sieksime asmeninių bei komandinių aukštumų. Beje, tai bus puiki treniruotė prieš komandos išvyką į Pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo čempionatą Albanijoje gegužės 5-14 dienomis.

Straipsnio autorė – Greta Boliaku