IX FAI Pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo čempionatas Albanijoje: lietuvės ir bulgaro pora verčia išsižioti ir visko mačiusius


Gegužės 5-14 dienomis vykusiame IX-ajame FAI Pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo čempionate Vloroje (Albanijoje) sėkmė lydėjo Lietuvos rinktinės narę, Europos ir pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo vicečempionę, Rimantę Verbylaitę-Tzolovą (aviacinio sporto klubas „Stratus”.) Sportininkė po beveik pusantrų metų pertraukos bendroje moterų įskaitoje užėmė 5 vietą ir pasirodė geriausiai tarp lietuvių. Jos vyras, Bulgarijos rinktinei atstovaujantis Tzvetanas Tzolovas (parasparnių sporto klubas „Vertical Dimension”), tapo pasaulio čempionu.

„Tzvetanui visas devynias varžybų dienas sekėsi labai gerai. Bet paskutinio, lemiamo jo skrydžio metu, regis, tas kelias minutes net buvau nustojusi kvėpuoti – iš stabilios pirmos vietos jis galėjo nukristi į trisdešimtą“, – čempionatui pasibaigus emocijomis dalijosi R. Verbylaitė-Tzolova.

Tuo tarpu jos vyras, treneris ir vos prieš kelias dienas pasaulio čempionu tapęs Tzvetanas ramiai šypsojosi ir savo laimėjimo pernelyg nesureikšmino: „Drąsiai sakau, kad lietuviai gali ir turi didžiuotis Rimante, šiandien ji – viena stipriausių pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo sportininkių“.

Ir iš tikrųjų Rimantės pasiekimai šiame čempionate itin džiuginantys: po beveik pusantrų metų pertraukos bendroje moterų įskaitoje ji išsyk užėmė penktąją vietą. „Būčiau laimėjusi mažiausiai sidabrą, tačiau koją pakišo viena klaida. Bet, tiesą sakant, jos pernelyg nesureikšminu – net ir su ja mano pačios asmeniniai rezultatai šį kartą yra labai labai aukšti. Tuo labiau, kad žinau, su kokiomis stipriomis konkurentėmis šį kartą varžiausi, o šis pasaulio čempionatas man yra pirmas po gana ilgos pertraukos“, – atvirai pasakojo Rimantė, akių nenuleisdama nuo šalia jos lakstančios beveik dviejų metukų dukros Neringos.

Pasaulio čempionate Albanijoje šį kartą dalyvavo rekordinis skaičius dalyvių – 148 parasparnių sporto profesionalai (iš jų – 32 moterys) iš 28 šalių. Lietuvos rinktinė čempionate pasirodė labai gerai ir bendroje įskaitoje užėmė 13 vietą. Absolučioje įskaitoje rinktinės narė R. Verbylaitė – Tzolova užėmė 59 vietą, Jurijus Jakovlevas – 74-ą, Greta Boliaku – 112-ą, Arkadij Lobov – 126-ą, Saulius Sereikia – 130-ą ir Maksim Kraitor – 139-ą. Pasaulio čempiono medaliu pasipuošė Tzvetanas Tzolovas (BGR), antroji vieta atiteko Matjazui Slugai (SLO), trečioji – Haipingui Chenui (CHN). Tarp moterų geriausiai pasirodė Nunnapata Phuchonga (THA), Marketa Tomaskova (CZE) ir Rika Wijayanti (IDN).

Varžybų rezultatai

„Albanai iš tikrųjų pasistengė ir dalyvius maloniai nustebino puikiu renginio organizavimu. Svarbu ir tai, kad sportininkams dėl gamtinių vietos ypatybių buvo sudarytos praktiškos vienodos varžybų sąlygos. Vloroje labai ramus klimatas, ten leidžiamės prie jūros, nėra jokios turbulencijos ar termikų“, – įspūdžiais emocingai dalijosi Rimantė. – Pavyzdžiui, situacija bus visai kitokia artėjančiose Perniko taurės (Bulgarijoje) varžybose. Ten bene svarbiausias veiksnys bus sėkmė, vienam dalyviui skrendant gali būti saugu ir ramu, o kitas, net ir geriausias sportininkas, dėl gamtos pokštų gali pasirodyti labai prastai“.

Po nemažos pertraukos lietuvės ir bulgaro pora, regis, išsiilgusi varžybų azarto ir saldaus pergalių skonio. Abu prisipažino prieš šį pasaulio čempionatą beveik nesitreniravę dėl itin prasto oro ir paprasčiausios laiko stokos. „Svarbu ir tai, kad šį kartą varžybose dalyvavus Neringai sugebėjome ypač susikoncentruoti ir visą laiką išnaudoti maksimaliai. Kiti sportininkai nuoširdžiai nesupranta, kaip mums pavyko tuo pat metu varžytis ir rūpintis dukra. Na, Tzvetanui sklendžiant ore aš būdavau su Neringa, jam nusileidus Neringa pati bėgdavo pas tėtį, o aš kildavau į dangų. Kai nori, viską suderini“, – šypsojosi Rimantė.

Trumpas video reportažas

Teksto autorė: Virginija Pupeikytė-Dzhumerova