Kaunas dalinsis dangumi su Europos parasparnių pilotais

Naujas Kauno miesto šūkis – „Kaunas dalinasi“ – 2016 m. liepą bus papildytas vienu žodžiu – „Kaunas dalinasi dangumi“. Anot Lietuvos skraidyklių ir parasparnių sporto federacijos (LSPSF) atstovės Violetos Masteikienės, šis šūkis buvo sėkmingas Tarptautinės Aeronautikos Federacijos (FAI) konferencijoje ginant teisę surengti 2016 m. liepos 11–17 d. FAI Europos Parasparnių tikslaus nusileidimo čempionatą Lietuvoje, Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome. Už aukščiausios kategorijos renginio organizavimą Lietuvoje FAI konferencijos delegatai balsavo vienbalsiai.

Tikslaus nusileidimo varžybos labai patrauklios žiūrovams – pilotai kyla į nedidelį aukštį ir leidžiasi netoli jų. Lietuvos parasparnių tikslaus nusileidimo komanda gali pasigirti įspūdingais pasiekimais pasauliniu mastu. 2013 m. Kolumbijoje, Cali mieste, vykusiose Pasaulio sporto žaidynėse pilotė Jolanta Romanenko iškovojo aukso medalį moterų įskaitoje, o 2013 m. Bosnijoje ir Hercogovinoje vykusiose FAI Pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo varžybose ant podiumo stovėjo net dvi Lietuvos sportininkės – Rimantė Verbylaitė (sidabro medalis) ir Jolanta Romanenko (bronza).

Laukia dideli darbai, ieškant rėmėjų, tariantis su valdininkais, tačiau LSPSF prezidentas Arvydas Osinskas pabrėžia, kad jau kartą esame įrodę sugebėjimą organizuoti tokias varžybas aukščiausiame lygmenyje, o komanda, kuri tai darys yra labai patyrusi, neabejotinai geriausia Europoje, turinti patirties rengti varžybas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse: Kolumbijoje, Tailande.

Būsimų varžybų direktorė, LSPSF atstovė Violeta Masteikienė, praneša, kad varžybos bus atviros, jose planuoja dalyvauti apie 100 pilotų iš viso pasaulio. Tokios varžybos yra gera reklama mūsų kraštui, nes į jas atvažiuoja pilotai su šeimomis, jie taip pat aktyviai dalinasi įspūdžiais socialiniuose tinkluose.

Geriausi pasaulio pilotai Lietuvos dangų puoš jau 2015 m. liepos 10–12 d. Kauno mieste organizuojamame FAI Pre-Europos Parasparnių tikslaus nusileidimo čempionate, kuris bus vienas iš pirmųjų renginių, skirtų paminėti Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo 100-metį.

Tikimės didžiausio įmanomo atlygio už šių varžybų organizavimą – Europos medaliai liks Lietuvoje.

Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko komentaras:
„Tai, kad Lietuvai ir būtent Kaunui buvo suteikta teisė surengti Europos Parasparnių tikslaus nusileidimo čempionatą, yra didžiulis įvertinimas. Labai simboliška, kad varžybos vyks istoriniame S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome, kuriame gimė Lietuvos karo, civilinė ir sporto aviacija.“

Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas:
Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad parasparnių sporto entuziastams pavyko įrodyti Tarptautinės Aeronautikos Federacijos atstovams, kad Lietuva tinkamiausia vieta toko aukšto lygio varžyboms organizuoti. Vertinu tai, kaip organizatorių ir pilotų aukštų sportinių pasiekimų įvertinimą“.

Parasparnių sportas Lietuvoje

Lietuvoje parasparnių sportas yra sparčiai populiarėjanti aktyvaus laisvalaikio praleidimo forma, per metus mokymus baigia ir licenzijas gauna apie 30 naujų pilotų, sporto varžybose aktyviai dalyvauja apie 100 pilotų.
Parasparnių pilotai varžosi trijose kategorijose:
– Maršrutiniai skrydžiai (XC). Vertinamas užduoties atlikimo laikas, toliausiai nuskristas atstumas ar surinkti taškai.
– Akrobatinis skraidymas. Vertinamas atliekamų figūrų sudėtingumas, tikslumas, sinchroniškumas (porinėse rungtyse).
– Tikslus nusileidimas. Vertinamas piloto tiksliausias nusileidimas į 5 arba 10 metrų skersmens taikinį.

Kontaktai ir komentarai
Violeta Masteikienė
FAI Pasaulio parasparnių tikslaus nusileidimo varžybų organizatorė ir komisarė
Tel. +37065504777
El. paštas: violeta@gmmagency.com
www.fai.org